Meer...
    HomeReistipsGezondheidMalaria: waar loop je het meeste risico en wat kun je ertegen...

    Malaria: waar loop je het meeste risico en wat kun je ertegen doen?

    Veel mensen hebben de ziekte “malaria” weleens voorbij horen komen, maar zij zijn niet altijd op de hoogte wat belangrijke aandachtspunten zijn. Over het algemeen is het wel bekend dat in Nederland malaria niet voor komt als ziekte, maar dat als je naar het buitenland reist je het wel tegen kan komen en besmet kan raken. Hieronder zijn een aantal belangrijke aandachtpunten opgenomen om je wegwijs te maken in de wereld van het reizen en de ziekte malaria.

    Wat is malaria?

    Als er gesproken wordt over malaria dan gaat het om een tropische ziekte die wordt veroorzaakt doordat een parasiet je lichaam binnentreedt. Het binnentreden van de parasiet gebeurt eigenlijk altijd via een muggenbeet van een besmette mug die de parasiet bij zich draagt. Op die manier vindt de overdracht van de parasiet plaats van de mug naar jouw lichaam.

    Malaria is dus een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet die in jouw lichaam zit. De symptomen die je kunt krijgen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. De incubatietijd van malaria is zo’n 10 tot 14 dagen nadat je gestoken bent door de besmette mug. Er zijn verschillende parasieten uit dezelfde familie die malaria kunnen geven, maar hebben een ander ziekteverloop. Het is dus goed om je bewust te zijn van muggenbeten en mogelijke symptomen.

    Hoe bescherm je jezelf het beste tegen malaria?

    De meest effectieve methode is om malaria te voorkomen en dus jezelf zo veel als mogelijk te beschermen tegen muggenbeten. Je kunt namelijk aan de buitenkant van een mug niet zien of hij besmet is met malaria. Wel is het bekend dat muggen met malaria vaker ’s avonds actief zijn, terwijl andere muggen vaker ’s ochtends actief zijn.

    Bescherm jezelf en je leef- en slaapomgeving

    Draag om jezelf zo veel als mogelijk te beschermen tegen malaria bedekkende kleding. Denk hierbij aan lange mouwen, lange broekspijpen, schoenen, maar vergeet dan ook geen sokken en kies voor mouwen met bijvoorbeeld elastiek die je polsen afsluiten zodat er ook geen mug naar binnen kan vliegen. Smeer vervolgens onbedekte lichaamsdelen zoveel mogelijk in met aan antimuggenmiddel, zoals DEET 30% of 40%.

    Een ander punt om jezelf te beschermen tegen de malariamug is om te voorkomen dat ze in je leef- en slaapruimte kunnen komen. Hou de ramen gesloten en zet de airco aan, of plaats goed afsluitende horren voor ramen en deuren om de muggen buiten te houden. In de slaapkamer kun je als extra bescherming een klamboe of muskietennet plaatsen over het bed heen, waarbij in het net nog een middel tegen muggen zit verwerk. Op de verpakking staat vaak hoelang de antimuggenmiddelen in netten werken, zoals na een bepaald aantal keren wassen of een aantal jaren.

    Slik medicijnen tegen malaria

    Een andere mogelijkheid om jezelf te beschermen is om medicatie te slikken tegen malaria. Het is nog steeds nodig om zoveel mogelijk te voorkomen dat je geprikt wordt, maar ze kunnen de ziekte wel gedeeltelijk bestrijden als je besmet raakt. Zo kun je kiezen voor Lariam, Malarone en Doxycycline. Vergeet niet om deze middelen ook door te slikken als je al uit het risicogebied bent om te zorgen voor een zo goed mogelijke werking.

    Het slikken van medicatie tegen malaria wordt vooral aangeraden als je naar gebieden gaat waar er een hoog risico op besmetting is, zoals bijvoorbeeld Midden-Afrika. Op die manier voorkom je een ernstige infectie, maar vervangt het nog steeds niet dat je jezelf moet beschermen tegen een muggenbeet.

    Hoe kom je erachter dat je malaria hebt en wat is de behandeling?

    Als je last hebt van de eerdergenoemde symptomen kun je je bloed laten onderzoeken bij een ziekenhuis op de aanwezigheid van malaria. Als je zelf niet bekend bent in de omgeving kun je het beste je reisverzekering bellen om te vragen naar een goed ziekenhuis in de omgeving voor deze controle en eventuele behandeling.

    In sommige gevallen kun je voor je reis bij de GGD een noodbehandeling krijgen zodat je bij besmetting deze kunt innemen. Als je positief test op malaria tijdens jouw reis dan kun je dus de tabletten nemen als je deze hebt meegekregen. Als je geen noodbehandeling mee hebt gekregen van de GGD dan moet je een behandeling in het ziekenhuis krijgen waar je bloed is afgenomen.

    Hou er rekening mee dat als je langer dan 24 uur koorts hebt je hoe dan ook moet beginnen met een behandeling, hetzij via het ziekenhuis hetzij via de noodbehandeling van de GGD. Dit is ongeacht of je een bloedtest hebt laten doen, bijvoorbeeld als er geen ziekenhuis in de buurt is. Als je na de 24uur nog suffer of zieker wordt of gaat braken heb je dringend medische hulp nodig en moet je ten alle tijden een arts raadplegen.

    Eerdere berichten

    Zomervakantie in de bergen