Meer...
    HomeReistipsPraktische informatieRepatriëring & je reisverzekering: dit moet je weten!

    Repatriëring & je reisverzekering: dit moet je weten!

    Als je te maken hebt met een ongeval of ziekte, is de kans aanwezig dat een repatriëring op zijn plaats is. Het vervoer dat je dan naar huis krijgt, wordt ook wel een repatriëring genoemd. Repatriëring kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je met het vliegtuig, de helikopter of de ambulance naar huis gebracht worden.

    Op het moment dat je alleen de basisverzekering hebt, wordt de repatriëring niet verzekerd. Om dit verzekerd te krijgen, is het handig om een reisverzekering te hebben. Ook de basis reisverzekering verzekert een repatriëring. Repatriëring heb je alleen mee te maken als het een onverwachte terugkeer naar huis is.

    Repatriëring in je reisverzekering

    De Repatriëring is één van de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen om een reisverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om hier een dekking in je reisverzekering voor te hebben. Repatriëring betekent terugkeren naar het vaderland. Het houdt eigenlijk gewoon in dat je vanuit het buitenland terug vervoerd moet worden naar Nederland.

    Er zijn een aantal redenen waarom repatriëring noodzakelijk kan zijn. Zo kan het zijn dat iemand overleden is of ernstig ziek is geworden. Echter kan het ook zo zijn dat iemand door een ongeluk gewond is geraakt in het buitenland. Repatriëring is alleen mogelijk als de persoon waar dit mee gebeurd is ook vervoerd kan worden. Dit komt soms voor bij een medische indicatie.

    De repatriëring van een zieke of gewonde

    Als iemand die ziek of gewond is geworden in het buitenland, is het wel zo praktisch om naar Nederland vervoerd te worden. Echter is het niet mogelijk om dit onbegeleid te doen. Dit komt omdat de kans groot is dat de zieke onwel wordt tijdens het reizen. Als iemand tijdens een repatriëring onwel wordt, moet de piloot landen. Ook voor de luchtvaartmaatschappij heeft dit een hele hoop extra kosten.

    In het buitenland is de kans aanwezig dat je ziek of gewond door een ongeluk raakt. Als dit het geval is, is het alleen mogelijk om met de ambulance of het vliegtuig naar Nederland gebracht te worden. In sommige gevallen wordt dit per persoon apart gedaan. Dit kan echter erg duur worden. Soms wordt daarom meerdere mensen in één vlucht naar Nederland gebracht. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gipsvluchten van het wintersporten.

    Voordat iemand die ziek of gewond is mee mag met zo’n vlucht, wordt deze eerst door een arts gecontroleerd of hij of zij wel vervoerd kan worden in die staat. Het vervoer waar je als gipsvlucht of individuele vlucht bij meekan, wordt vervolgens door je reisverzekering geregeld. Zo regelt de verzekeraar dit met een luchtvaartmaatschappij.

    De repatriëring van een overledene

    Er zijn relatief veel Nederlanders die in het buitenland overlijden. Als iemand in het buitenland overleden is, is het altijd belangrijk om contact te zoeken met de alarmcentrale van de verzekeraar. Wanneer iemand door een niet-natuurlijke dood is overleden, moeten de ambassade en de autoriteiten ingelicht worden.

    Het kan soms lastig zijn om te maken te krijgen met de repatriëring van een overledene in het buitenland. Hierbij krijg je namelijk te maken met een repatriëring van het stoffelijke overschot. Het is mogelijk om bij gespecialiseerde uitvaartondernemers de repatriëring laten verzorgen. De repatriëring moet in overleg met de alarmcentrale van de verzekeraar en de nabestaanden gedaan worden.

    Er zijn een aantal dingen die door een gespecialiseerde uitvaartondernemer geregeld moeten worden. Zo worden de volgende dingen geregeld door een gespecialiseerde uitvaartondernemer:

    • Wettelijke documenten
    • Het legaliseren van de documenten
    • Contact met de ambassade
    • Het verzorgen van de overledene
    • Het voorbereiden van het vervoer
    • Het vervoer naar Nederland
    • Indien de persoon herbegraven moet worden, moet het oude graf eerst opgegraven worden.

    Als je een goede reisverzekering hebt, zorgt deze ervoor dat alle kosten hiervan gedekt worden.

    De coördinatie van de repatriëring

    Als je gebruik wilt maken van een repatriëring, moet dit altijd in overleg met de alarmcentrale gedaan worden. Een alarmcentrale kan hier soms een internationaal of particulier bedrijf voor inschakelen. Deze bedrijven zijn hierin gespecialiseerd en staan daarom 24/7 klaar. Hierdoor kan alles geregeld worden voor de repatriëring.

    Op het moment dat een patiënt vervoerd kan worden door middel van het vliegtuig, wordt deze eigenlijk altijd begeleid door een speciaal opgeleide arts. Als de zieke of gewonde aangekomen is in Nederland, kan deze vervolgens verder vervoerd worden door een ambulance of een speciale taxi. Vanuit hier kan een zieke of gewonde vervoerd worden vanaf het vliegtuig naar de bestemming. Tijdens de repatriëring is het vaak ook mogelijk voor een familielid of vriend om mee te reizen.

    Eerdere berichten

    Zomervakantie in de bergen