Meer...
  HomeReistipsGezondheidVaccinaties voor je komende reis: dit moet je weten!

  Vaccinaties voor je komende reis: dit moet je weten!

  Vaccinaties op reis zijn enorm belangrijk om rekening mee te houden. Dit komt omdat er verschillende landen zijn waar je infectieziektes op kan lopen. Voordat je naar deze landen mag reizen, is het meestal verplicht om een vaccinatie te nemen voor de ziektes die je op kunt lopen.

  Het nemen van vaccinaties op reis is belangrijk om voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen te zorgen. Als je een infectieziekte uit een ander land meeneemt, is de kans aanwezig dat je hier anderen ziek mee maakt of zelf problemen krijgt. Vaccinaties op reis horen daarom bij het reizen.

  Waarom zijn vaccinaties op reis belangrijk?

  Vaccinaties op reis zijn enorm belangrijk om goed op orde te hebben. Door jezelf goed te vaccineren, is het mogelijk om een deel van de bescherming goed op orde te hebben. Als je op vakantie, familiebezoek of werkreis gaat naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika of Azië, is het belangrijk om jezelf goed te vaccineren. Ook populaire bestemmingen rond de Middellandse Zee zoals Egypte en Turkije brengen een risico voor infectieziektes met zich mee.

  Hier is de kans aanwezig dat je last krijgt van ziektes zoals Hepatitis A, diarree, malaria en seksueel overdraagbare aandoeningen. De mogelijkheden tot medische hulp is in deze landen vaak ook anders. Ook kan de situatie op straat en in het verkeer minder veilig zijn dan je in Nederland gewend bent.

  Advies en verplichting voor een reis

  Voordat je op vakantie naar bepaalde landen gaat, wordt het daarom aangeraden om vaccinaties en andere aanvullende maatregelen te treffen. Voor een reis naar sommige landen zijn bepaalde vaccinaties of een choleraverklaring verplicht. Door de adviezen op te volgen, is het mogelijk om het risico dat je ziek wordt flink te verkleinen.

  Welke vaccinaties op reis zijn er belangrijk?

  Er zijn veel verschillende vaccinaties op reis te vinden. Dit komt omdat veel van deze vaccinaties van belang zijn. Welke vaccinaties op reis en malariatabletten je nodig hebt, is vooral afhankelijk van het land waar je naartoe gaat voor een reis. De volgende factoren zijn van invloed op welke vaccinaties op reis je nodig hebt:

  • De bestemming
  • De reisduur
  • De reisroutte
  • Je eigen gezondheid
  • Wat je gaat doen
  • Welke vaccinaties op reis je hebt gehad

  Om een vaccinatie te regelen, is het mogelijk om naar een speciale organisatie te gaan. Als eerste is het belangrijk om samen met je huisarts, de GGD of een medewerker van een vaccinatiebureau te kijken welke vaccinaties je nodig hebt. Aangezien dit per land verschilt, is het belangrijk om hier goed over te informeren.

  Het halen van de vaccinaties op reis

  Het halen van de vaccinaties op reis kun je doen bij verschillende organisaties. Voor iedereen is er wel een organisatie in de buurt. Vaak zijn dit gespecialiseerde organisaties of ziekenhuizen. Na het vaccineren krijg je een vaccinatiebewijs mee.

  Het aanvragen van een visum

  Op het moment dat je een visum aan wilt vragen, heb je vaak een vaccinatiebewijs nodig als een vaccinatie verplicht is in een bepaald land. Het wordt er vaak niet veel makkelijker op om een visum aan te vragen als je een vaccinatiebewijs nodig hebt. Daarom is het handig om als je vragen hebt deze te stellen bij de ambassade in het land.

  Als je op de reis zelf bent, is het handig om je vaccinatieboekje mee te nemen. Deze kun je namelijk laten zien aan de douane als hiernaar gevraagd wordt. Als je geen vaccinatieboekje bij je hebt, mag de douane je weigeren. Ook is het handig om deze bij je te hebben als je ziek wordt tijdens je reis. Dit komt omdat je dan kunt laten zien welke vaccinaties je hebt gehad en wanneer. Hierdoor voorkom je misverstanden en onnodige vaccinaties.

  Ziektes waar je je niet voor kunt vaccineren

  Voor sommige ziektes zijn geen vaccinaties op reis te vinden. Deze ziektes zijn lastig te bestrijden. Echter is het wel mogelijk om te voorkomen dat je last kunt krijgen van deze ziektes. Ziektes zoals malaria, ebola, dengue en legionella zijn lastig te vaccineren. Deze ziektes kun je meestal wel voorkomen. Dit kan op een aantal manieren gedaan worden.

  Zo is het belangrijk om te voorkomen dat je geprikt wordt door een mug. Muggen in andere landen kunnen veel ziektes met zich meebrengen. Daarom is het aan te raden om deze te voorkomen. Verder is het belangrijk om op te passen met drinkwater. Hier kun je namelijk ziektes van oplopen zoals legionella en andere besmettingsvirussen. Daarom is het belangrijk om hiermee op te passen.

  Meta: Vaccinaties op reis zijn enorm belangrijk. Lees hier waarom ze zo belangrijk zijn!

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen