Meer...
  HomeFrankrijkCôte d’Azur7 onmisbare tips als je gaat vliegen met een baby

  7 onmisbare tips als je gaat vliegen met een baby

  Het kan best spannend zijn om te vliegen met je baby. Het is natuurlijk zo dat je koffer een stuk voller wordt en je zult je waarschijnlijk al zorgen maken als de baby gaat huilen in het vliegtuig. Aan welke dingen moet je allemaal denken als je het vliegtuig instapt? Met de tips in dit artikel ga je zonder zorgen naar het vliegveld en maak je een prettige vlucht.

  Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met je baby?

  Officieel is het zo dat je na 7 dagen na de geboorte mag vliegen met je baby. Dit geldt alleen wel als er een normale bevalling is geweest zonder enige complicaties. Echter raadt men aan dat je met de baby op z’n vroegst kunt vliegen als hij of zo 6 weken of ouder is. Na deze periode zijn de longetjes voldoende ontwikkeld en is je baby een stuk sterker.

  Hoe kun je je baby het best vermaken tijdens de vliegreis?

  Tegenwoordig kan je heel goed een iPad meenemen en zet je deze vol met luisterboeken, spelletjes en filmpjes. Daarnaast is het ook belangrijk om niet de kinder koptelefoon mee te nemen. Zo houd je het ook gezellig voor de mensen die om je heen zitten. Ook zonder iPad of tablet kun je je baby heel goed vermaken met slimme speeltjes.

  Neem bijvoorbeeld kleine cadeautjes mee en als er bijvoorbeeld de bordjes “riemen vast” uitgaan je ze een cadeautje geeft. Overigens is het niet aan te raden om heel veel speelgoed mee te nemen, want tijdens de vakantie gebruiken ze het speelgoed toch niet. Je kunt het beste gewoon praktisch houden om lange vluchten vermakelijk te houden.

  Op welke momenten gaat je baby precies slapen tijdens een vlucht?

  Het is de grote droom van velen ouders: je baby of kindje die goed slaapt in het vliegtuig. Het blijft altijd spannend als je het vliegtuig instapt en je hoopt dat je baby snel in slaap valt. Wil je dat je baby snel in slaap valt dan is het aan te raden om altijd voor een nachtvlucht te kiezen. Dan is je baby toch al moe en zal er minder om je heen gebeuren waardoor je baby wakker blijft.

  Tijdens een nachtvlucht is het erg rustig en zo kan je baby zien dat ook andere baby’s of kinderen in slaap vallen. Gebruik daarnaast altijd de normale bed routine ook al kloppen de tijden niet. Ga naar de wc, doe de pyjama aan, lees een verhaaltje voor en pak de favoriete knuffel erbij. Zo zorg je ervoor dat je baby snel en lang gaat slapen.

  Wat doe je als je baby gaat huilen tijdens de vlucht?

  Je bent waarschijnlijk niet de enige met een huilende baby in het vliegtuig, dus laat alle schaamte gaan. Blijf relaxt, voel je niet opgelaten en zo zorg je ervoor dat ook je baby rustig blijft. Wat je allemaal nodig hebt zet je onder de vliegtuig stoel. Dan gaat het om eten, luiers en al het andere. Download daarnaast een baby TV op je telefoon wat zorgt voor afleiding. Afleiding helpt namelijk heel goed tijdens een heftige huilbui.

  Wat ook heel goed helpt is een draagzak om je baby doen. Dat is voor iedereen rustiger dan je baby constant vasthouden. Zorg dat je alle ongemakken uitsluit tijdens de vlucht. Jij kan het zelf warm hebben, maar je baby kan het koud hebben. Zorg dat je altijd een extra vestje en andere laagjes bij de hand hebt om je baby op te warmen.

  Waar mag een baby niet zitten in het vliegtuig?

  Een baby tot en met twee jaar heeft geen stoel in het vliegtuig. De baby dient op schoot te zitten bij één van de ouders. Je krijgt voor de baby een eigen riem van het personeel en kun je vast maken aan je eigen stoel. Omdat een baby tot twee jaar geen eigen stoel om te zitten heeft, heeft de baby ook geen recht op de zogenaamde bagagevrijdom. Je kunt natuurlijk wel onder je eigen naam extra kilo’s voor je baby boeken.

  Wanneer je besluit om met een baby te gaan vliegen dan moet je altijd naast het raam zitten. Reis je met twee baby’s dan zit er één op je schoot en de andere baby op de schoot van je reisgenoot en achter elkaar. Dus nooit naast elkaar. Ook mogen baby’s en kinderen niet zitten bij de nooduitgang in verband met de veiligheid.

  Mag je een kinderwagen mee brengen in het vliegtuig?

  De meeste luchtvaartmaatschappijen maken het mogelijk om een kinderwagen of buggy mee te nemen. Overigens niet bij allemaal. Daarbij maakt het ook uit of je met een baby vliegt of met een peuter met een betaalde stoel. Soms is het kiezen uit een buggy of Maxi Cosi. Lees altijd goed de algemene voorwaarden door en ben je niet zeker over zaken stuur dan de luchtvaartmaatschappij een mailtje.

  Kan je baby nog niet rechtop zitten dan is de kinderwagen de enige optie. Ga je naar een bestemming waar een minder wegdek is dan is een kinderwagen een stuk comfortabeler dan een buggy. Kan je baby rechtop zitten dan kun je kiezen om een buggy mee te nemen. Het kan op je bestemming wat minder praktisch zijn, maar het biedt wel een aantal voordelen.

  Je kunt bijna bij elke luchtvaartmaatschappij een buggy meenemen en mag je altijd meenemen tot aan de gate. Zo kan je kindje op het vliegveld ook lekker zitten. En buggy’s zijn goedkoper, dus als je buggy beschadigd raakt tijdens een vlucht is dat minder erg dan dat het bij een kinderwagen gebeurt.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen