Meer...
  HomeGriekenlandZakynthosZakynthos: heerlijk Grieks eiland bekend van 'Schipbreukstrand', bijzondere schildpadden en prachtig natuurschoon

  Zakynthos: heerlijk Grieks eiland bekend van ‘Schipbreukstrand’, bijzondere schildpadden en prachtig natuurschoon

  Het is één van de mooiste eilanden in de Ionische Zee: Zakynthos. Dit eiland, gelegen aan de westkust van Griekenland, nodigt toeristen uit om zijn veelzijdige charme te ontdekken. Van de glinsterende zandstranden tot de groene olijfboomgaarden, Zakynthos is meer dan alleen een zonvakantiebestemming.

  Het verhaal van de zeeschildpadden

  Zakynthos is de thuishaven van de beschermde Caretta Caretta zeeschildpad. Deze verbazingwekkende wezens komen naar het eiland om hun eieren te leggen op de zachte zandstranden. Vooral het strand van Gerakas is bekend als broedplaats voor deze schildpadden. Lokale instanties en vrijwilligersorganisaties zetten zich in voor het behoud van deze bedreigde soort en bezoekers kunnen leren over hun levenscyclus en inspanningen voor hun bescherming.

  Navagio strand: een verborgen oase

  Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Zakynthos is zonder twijfel het Navagio-strand, vaak aangeduid als het “Schipbreukstrand”. Verscholen tussen imposante kalksteenkliffen ligt een wit zandstrand met in het midden de overblijfselen van een scheepswrak. Het helderblauwe water contrasteert prachtig met het witte zand en het donkere roestige wrak, wat het tot een van de meest gefotografeerde plekken van het eiland maakt.

  Het traditionele Zakynthos-Stad

  De hoofdstad van het eiland, Zakynthos-Stad, is het kloppende hart van het eiland. Wandel door de geplaveide straatjes, verken de historische kerken en geniet van het uitzicht op de zee vanaf het plein van Solomos. Er zijn talloze tavernes en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Griekse delicatessen, terwijl je de lokale muzikanten hoort spelen.

  Bochali

  Hoog boven Zakynthos-Stad ligt het charmante dorpje Bochali. Een wandeling door dit dorp biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende zee. Daarnaast vind je hier het historische Venetiaanse kasteel, dat de rijke geschiedenis van het eiland onderstreept en herinnert aan de tijden van Venetiaanse heerschappij.

  De blauwe grotten

  Langs de noordkust van Zakynthos liggen de beroemde Blauwe Grotten. Deze natuurlijke formaties zijn toegankelijk met kleine bootjes en staan bekend om het opmerkelijke fenomeen waarbij het water in de grotten in heldere blauwtinten oplicht door de weerkaatsing van het zonlicht.

  Lokale gastronomie

  De Griekse keuken is rijk aan smaken en tradities, en Zakynthos is daarop geen uitzondering. Proef lokale specialiteiten zoals ‘ladotyri’ (oliekaas), ‘skordostoumbi’ (aubergine met knoflook) of de zoete ‘mandolato’. Vergeet niet om een glaasje lokaal geproduceerde wijn of ’tsilivi’ te proeven om je maaltijd compleet te maken.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen