Meer...
  HomeGriekenlandNaxosNaxos: Grieks eiland van groene valleien, rijke geschiedenis en heerlijke lokale delicatessen

  Naxos: Grieks eiland van groene valleien, rijke geschiedenis en heerlijke lokale delicatessen

  Midden in de Egeïsche Zee ligt Naxos, het grootste eiland van de Cycladen. Met zijn rijke geschiedenis, weelderige groene valleien en kilometerslange zandstranden biedt Naxos een perfecte combinatie van ontspanning en avontuur. Hier kun je wandelen door eeuwenoude tempels, genieten van heerlijke lokale delicatessen en je laten meeslepen door de Griekse gastvrijheid.

  Geschiedenis en Cultuur

  Naxos kent een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Mythen verhalen over Zeus, de oppergod van de oude Grieken, die hier zijn jeugd zou hebben doorgebracht. Dit eiland was ook een centraal punt voor de Cycladische en Myceense beschavingen, wat te zien is aan de vele archeologische sites.

  Portara

  Deze oude marmeren poort, die uitkijkt over de haven van Naxos-stad, is alles wat overblijft van een onafgemaakte tempel ter ere van Apollo. Het is een iconisch symbool van het eiland en een populaire plek om de zonsondergang te bekijken.

  Kouros van Apollonas

  Deze reusachtige oude marmeren beelden, verspreid over het eiland, tonen de artistieke vaardigheden en religieuze tradities van de oude bewoners van Naxos.

  Natuur en Landschap

  De natuurlijke schoonheid van Naxos is veelzijdig. Van de vruchtbare valleien vol met olijfbomen tot de indrukwekkende bergen die uitnodigen om verkend te worden.

  Zasberg

  De hoogste berg van de Cycladen, biedt een spectaculair uitzicht over het eiland en de omliggende zee. Er zijn verschillende wandelroutes die je naar de top leiden, waar je wordt beloond met panoramische uitzichten.

  Stranden van Naxos

  Hoewel er talloze stranden zijn om te ontspannen, zijn Plaka, Agios Prokopios en Agia Anna enkele van de meest populaire. Deze bieden gouden zandstranden en helderblauw water, perfect voor een ontspannende dag onder de zon.

  Gastronomie

  Een bezoek aan Naxos zou niet compleet zijn zonder de lokale keuken te proeven. Het eiland staat bekend om zijn kaasproductie, met name de pittige “graviera” en de zachte “xynotyro”.

  Kitron Likeur

  Een andere specialiteit die je niet mag missen. Gemaakt van de citroenbomen die op het eiland groeien, is dit een zoete en aromatische drank die zowel puur als in cocktails kan worden gedronken.

  Lokale gerechten

  Vergeet niet enkele lokale gerechten te proeven, zoals ‘rosto’ (varkensvlees in rode wijn en knoflook) en ‘patoudo’ (lamsvlees gevuld met rijst en kruiden).

  Activiteiten en Bezienswaardigheden

  Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of cultuur, Naxos biedt activiteiten en bezienswaardigheden voor elke smaak.

  Chora (Naxos-stad)

  Een wandeling door de smalle straatjes van de oude stad onthult charmante boetieks, traditionele tavernes en de indrukwekkende Kastro, een Venetiaans kasteel dat over de stad uitkijkt.

  Agios Georgios Kerk

  Deze kerk, genesteld in de bergen, biedt niet alleen een kijkje in de religieuze tradities van het eiland, maar ook een fantastisch uitzicht op het omliggende landschap.

  Watersport

  Voor degenen die op zoek zijn naar iets actievers, zijn er tal van watersportmogelijkheden, waaronder zeilen, windsurfen en kitesurfen.

  Resumerend

  Naxos is een bestemming die de rijke cultuur en geschiedenis van Griekenland combineert met natuurlijke schoonheid en moderne voorzieningen. Of je nu de oudheid wilt verkennen, wilt relaxen aan het strand of je smaakpapillen wilt verwennen met heerlijke delicatessen, Naxos wacht op je om ontdekt te worden.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen