Meer...
  HomePortugalMadeiraMadeira: ontdek het schitterende en kleurrijke 'bloemeneiland' van Portugal

  Madeira: ontdek het schitterende en kleurrijke ‘bloemeneiland’ van Portugal

  Madeira, vaak aangeduid als het bloemeneiland van Portugal, is een betoverende bestemming die reizigers verleidt met haar rijke geschiedenis, uitbundige natuur en levendige cultuur. Gelegen in de diepblauwe wateren van de Atlantische Oceaan, biedt dit autonome gebied van Portugal een unieke mix van ouderwetse charme en hedendaagse allure. Van de levendige kleuren van haar markten tot de serene schoonheid van haar tuinen, Madeira belooft een onvergetelijke ervaring voor iedereen die haar kusten bezoekt.

  Een beknopte geschiedenis

  Madeira, een archipel bestaande uit vier eilanden, werd in 1419 ontdekt door Portugese zeevaarders. Het eiland heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de maritieme geschiedenis van Portugal. Ondanks haar kleine omvang, heeft Madeira een rijke en bewogen geschiedenis die reizigers een fascinerend inzicht biedt in de ontwikkeling van de Atlantische beschavingen.

  Het natuurlijke landschap

  Madeira staat bekend om haar diverse landschap dat varieert van steile kliffen tot dichte bossen. Dit zijn enkele hoogtepunten als het gaat om de natuurschatten van het eiland:

  • Laurissilva Bos: Een van de laatst overgebleven laurierbossen ter wereld, het Laurissilva Bos op Madeira is een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Dit oeroude bos is thuis voor talloze endemische soorten en biedt wandelaars tal van routes om te verkennen.
  • Madeira’s Levada’s: Deze smalle irrigatiekanalen kronkelen door het hele eiland en dienen als wandelpaden voor bezoekers. Wandelen langs een levada biedt een unieke manier om het eiland te ervaren, met routes die door bergen, valleien en bossen gaan.
  • Pico Ruivo: Als het hoogste punt van Madeira biedt Pico Ruivo een uitdagende maar lonende klim voor wandelaars. Het uitzicht vanaf de top is werkelijk spectaculair en biedt een panoramisch zicht op het omliggende landschap.
  Traditionele huisjes op Madeira

  Cultuur en tradities

  Madeira’s rijke erfgoed is zichtbaar in haar tradities, festivals en dagelijks leven. Hier zijn enkele hoogtepunten:

  • Festas da Madeira: Dit jaarlijkse festival viert de cultuur en tradities van het eiland met muziek, dans en straatparades. Het is een tijd van vreugde en viering die bezoekers een glimp biedt van de lokale levensstijl.
  • Bordado Madeira: Madeira is beroemd om haar handgemaakte borduurwerk. Lokale ambachtslieden hebben deze kunstvorm door de eeuwen heen geperfectioneerd, en hun werk wordt tegenwoordig wereldwijd gewaardeerd.
  • Madeiraanse keuken: Het lokale eten is een smeltkroes van smaken, met invloeden van Portugal en de vele zeevarenden die het eiland hebben bezocht. Enkele specialiteiten zijn ‘espada com banana’ (zwarte degenvis met banaan) en ‘bolo do caco’, een lokaal brood.

  Activiteiten en attracties

  Voor degenen die de vele facetten van Madeira willen verkennen, zijn er talloze activiteiten en bezienswaardigheden:

  • Funchal: De hoofdstad van Madeira, Funchal, is een levendige stad vol historische bezienswaardigheden, kleurrijke markten en boetiekwinkels. Bezoekers kunnen het Sé-kathedraal bezoeken, door de smalle straatjes van de oude stad dwalen of genieten van de vele terrasjes.
  • Monte: Gelegen boven Funchal, biedt Monte een prachtig uitzicht op de stad en de oceaan. Het is ook de thuisbasis van de beroemde toboggan-rit, waar bezoekers in rieten sleeën de heuvel af kunnen glijden.
  • Jardim Botânico: Deze botanische tuin herbergt een indrukwekkende collectie van flora uit de hele wereld. Het is een rustige plek om te wandelen en te genieten van de diversiteit van de natuur.

  Madeira’s veelzijdige charme, van haar rijke geschiedenis tot haar bruisende hedendaagse cultuur, maakt het een bestemming die blijft verrassen en inspireren. Of je nu op zoek bent naar avontuur in de natuur of gewoon wilt ontspannen en genieten van de lokale keuken, Madeira verwelkomt je met open armen.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen