Meer...
  HomeEuropaSan MarinoSan Marino: het kleine maar fijne oude hart van Europa

  San Marino: het kleine maar fijne oude hart van Europa

  San Marino is een fascinerende bestemming die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers. Hoewel het één van de kleinste landen ter wereld is, is de historische, culturele en natuurlijke rijkdom van deze republiek opmerkelijk. Gelegen op de oostelijke hellingen van de Apennijnen in Italië, biedt San Marino een unieke mix van oude tradities, boeiende bezienswaardigheden en panoramische uitzichten die je nergens anders vindt.

  Belangrijkste bezienswaardigheden in San Marino

  De Drie Torens van San Marino

  Hoog boven de stad San Marino torenen drie middeleeuwse verdedigingstorens uit op de toppen van de Monte Titano. Deze torens, Guaita, Cesta en Montale, zijn symbolen van het land en bieden een adembenemend uitzicht op de omringende landschappen en de Adriatische Zee.

  Piazza della Libertà en het Palazzo Pubblico

  Het centrale plein van San Marino, Piazza della Libertà, is het kloppende hart van het land. Het Palazzo Pubblico, dat uitkijkt over het plein, fungeert als het stadhuis en is een meesterwerk van neogotische architectuur.

  Basiliek van San Marino

  Deze neoklassieke kerk, gelegen in de stad San Marino, is gewijd aan de heilige patroonheilige van het land. Met zijn indrukwekkende zuilen en rijke interieur is het een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in religieuze kunst en architectuur.

  Cultuur van San Marino

  Traditie van onafhankelijkheid

  San Marino is trots op zijn status als de oudste republiek ter wereld met een geschiedenis die teruggaat tot AD 301. Deze diepgewortelde onafhankelijkheid is te zien in de ceremonies, feesten en dagelijkse manieren van leven van de Sammarinese.

  Feesten en festivals

  San Marino kent verschillende traditionele evenementen zoals het Middeleeuws Feest in juli, waarin de oude tijden herleven met optochten, gevechten en ambachtelijke markten. Het Feest van San Marino en de Oprichting van de Republiek in september is een andere nationale feestdag vol met parades en vuurwerk.

  Sammarinese keuken

  Invloeden uit de Italiaanse keuken zijn duidelijk aanwezig in San Marino. Typische gerechten zijn onder meer torta tre monti, een soort wafer chocoladetaart, en fagioli con le cotiche, een hartige bonensoep. Lokale wijnen en likeuren complementeren deze smakelijke gerechten.

  Overige interessante wetenswaardigheden over San Marino

  Munteenheid en postzegels

  Hoewel San Marino omringd is door Italië en de euro gebruikt, geeft het zijn eigen munten uit, die zeer gewild zijn bij verzamelaars. Ook de postzegels van San Marino zijn beroemd en worden over de hele wereld verzameld.

  Unesco-werelderfgoed

  De historische centra van San Marino en de berg Titano staan sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als erkenning voor hun “getuigenis van de continuïteit van een vrije republiek sinds de hoge middeleeuwen.”

  Klein maar fijn

  San Marino mag dan klein zijn, het is ook een van de rijkste landen ter wereld op basis van het BBP per hoofd van de bevolking. Ondanks het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen heeft San Marino een bloeiende economie, voornamelijk gebaseerd op toerisme, bankwezen en de verkoop van postzegels en munten.

  San Marino is een land van paradoxen: klein maar vol geschiedenis, een enclave binnen Italië maar diep onafhankelijk, modern maar toch stevig verankerd in traditie. Een bezoek aan San Marino is een duik in het verleden, een kans om een uniek stukje Europa te ontdekken dat de tand des tijds glansrijk heeft weerstaan.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen