Meer...
  HomeEuropaMaltaMalta: een schat aan geschiedenis en cultuur

  Malta: een schat aan geschiedenis en cultuur

  Malta is een kleine eilandstaat in de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië. Het is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, waarvan de sporen terug te vinden zijn in de vele bezienswaardigheden en monumenten die het land rijk is. Maar Malta heeft ook veel te bieden voor liefhebbers van zon, zee en strand, met zijn prachtige kustlijn en kristalheldere wateren.

  TUI36 accommodaties
  Eliza was here5 accommodaties

  Bezienswaardigheden op Malta

  Valletta

  Valletta is de hoofdstad van Malta en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is vernoemd naar de ridder Jean Parisot de la Valette, die de stad verdedigde tegen een Ottomaanse aanval in 1565. Valletta heeft een rijke geschiedenis en is bezaaid met prachtige gebouwen, kerken en paleizen. Enkele van de hoogtepunten zijn de Sint-Janscokathedraal, het Grootmeesterspaleis en de Upper Barrakka Gardens, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Grand Harbour.

  Mdina

  Mdina is een middeleeuwse stad op een heuvel in het centrum van Malta. Het staat bekend als de ‘Stille Stad’ vanwege de rustige sfeer en het ontbreken van auto’s. De stad heeft vele smalle straatjes, oude kerken en paleizen, en een prachtig uitzicht over het eiland. Het hoogtepunt van een bezoek aan Mdina is de Kathedraal van Sint-Paulus, die werd gebouwd in de 12e eeuw en nog steeds een van de meest indrukwekkende gebouwen van Malta is.

  Hypogeum van Hal Saflieni

  Het Hypogeum van Hal Saflieni is een prehistorisch ondergronds heiligdom dat dateert uit ongeveer 4000 voor Christus. Het is een van de meest indrukwekkende en mysterieuze bezienswaardigheden van Malta en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heiligdom is uitgehouwen uit de kalkstenen rotsen en heeft drie niveaus met kamers, gangen en kapellen. Het Hypogeum is alleen te bezoeken met een beperkt aantal tickets per dag, dus het is aan te raden om vooraf te reserveren.

  Cultuur

  Malta heeft een rijke cultuur die teruggaat tot de prehistorie en door de eeuwen heen is beïnvloed door verschillende beschavingen, waaronder de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren en de Ridders van Malta. Dit heeft geleid tot een unieke mix van tradities, gebruiken en gewoonten.

  Festivals

  Een van de hoogtepunten van de Maltese cultuur zijn de vele festivals die het hele jaar door plaatsvinden. De meest populaire zijn de feesten ter ere van de patroonheiligen van de verschillende dorpen en steden. Deze feesten omvatten processies, vuurwerk en vuurwerkshows, dans en muziek, en culinaire lekkernijen. Het meest bekende en grootste festival is het Malta International Fireworks Festival, dat elk jaar in april plaatsvindt en waarbij internationale vuurwerkteams strijden om de titel van beste vuurwerkshow.

  Keuken

  De Maltese keuken is een mix van Mediterrane en Arabische invloeden en staat bekend om zijn hartige gerechten. Enkele van de meest populaire gerechten zijn de pastizzi (bladerdeeg gevuld met erwtenpuree of ricotta), de ftira (een soort plat brood met verschillende toppings) en de lampuki (gevulde vis). Maar ook zoetigheden, zoals de kannoli (gefrituurd deeg gevuld met ricotta) en de qubbajt (nougat met noten en honing), zijn zeker het proberen waard.

  Taal

  De officiële talen van Malta zijn het Maltees en het Engels. Het Maltees is een Semitische taal die uniek is voor Malta en enkele nabijgelegen eilanden. Het Engels wordt ook veel gesproken en is een overblijfsel van de Britse heerschappij over Malta tot 1964.

  Overige interessante wetenswaardigheden

  Duiken

  Malta is een van de beste plekken ter wereld om te duiken, vanwege de kristalheldere wateren en de vele duikplekken die het land rijk is. Enkele van de meest populaire duikplekken zijn de Blue Hole bij Gozo, het wrak van de HMS Maori bij Valletta en het Cirkewwa Reef bij Mellieha.

  Filmlocatie

  Malta is al decennia lang een populaire filmlocatie vanwege zijn unieke landschap en historische gebouwen. Enkele van de bekendste films die in Malta zijn opgenomen zijn Gladiator, Troy en Game of Thrones.

  Religie

  Malta is een zeer religieus land, met het grootste deel van de bevolking katholiek. Dit is terug te zien in de vele kerken en kapellen die het land rijk is, en in de vele religieuze festivals die het hele jaar door plaatsvinden.

  Malta is een klein land met een grote geschiedenis en cultuur. Het biedt een schat aan bezienswaardigheden, van middeleeuwse steden tot prehistorische heiligdommen, en is een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand. Maar Malta heeft ook veel te bieden voor wie geïnteresseerd is in cultuur, festivals, duiken en filmlocaties. Een bezoek aan Malta is dan ook een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen