Meer...
  HomeNoord-AmerikaCubaCuba: verwonder je alsof je in een tijdcapsule bent gestapt

  Cuba: verwonder je alsof je in een tijdcapsule bent gestapt

  Cuba, het grootste eiland van de Cariben, is een aaneenschakeling van opwindende contrasten, rijke tradities en betoverende landschappen. Van koloniale steden en tabaksplantages tot levendige muziek en ongerepte stranden; dit land is als een levend museum dat bezoekers uitnodigt om zijn fascinerende geschiedenis, cultuur en natuurlijke wonderen te ontdekken.

  Cubaanse cultuur en haar bevolking

  Wanneer men aan Cuba denkt, zijn het de iconische beelden van oldtimers, sigaren rokende ouderen en salsa-dansers die vaak opdoemen. De cultuur van Cuba is een smeltkroes van invloeden, waaronder Spaans, Afrikaans en inheems Taíno-erfgoed.

  Muziek en dans zijn de levensader van Cuba. Overal waar je gaat, zal de meeslepende melodie van de rumba je achtervolgen, terwijl lokale bewoners je misschien uitnodigen om mee te doen aan een spontane straatdans. De Cubanen zijn trots, vriendelijk en hartelijk, en ondanks de economische uitdagingen blijven ze optimistisch en levenslustig.

  Het klimaat in Cuba

  Cuba kent een tropisch klimaat met een duidelijke scheiding tussen het droge en natte seizoen.

  • Zomer (mei tot oktober): De zomer is het natte seizoen in Cuba. Dit betekent regelmatige, kortstondige regenbuien, vaak aan het einde van de middag, en hogere vochtigheidsgraad. De temperaturen liggen doorgaans tussen de 25°C en 31°C.
  • Winter (november tot april): Dit is het droge seizoen en wordt beschouwd als de beste tijd om Cuba te bezoeken. De temperaturen zijn koeler en aangenamer, variërend van 20°C tot 28°C.

  Top 5 bezienswaardigheden op Cuba

  1. Havana: De hoofdstad van Cuba is een tijdcapsule van de koloniale tijd. Wandel door de geplaveide straten van Oud Havana, bewonder de kleurrijke architectuur, en geniet van de levendige straatperformances. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere het Morro-kasteel en het Revolutionair Museum.
  2. Trinidad: Deze UNESCO-werelderfgoedstad is een van de best bewaarde koloniale steden van Amerika. De pastelkleurige gebouwen, historische pleinen en de omringende suikerrietplantages maken dit tot een must-visit.
  3. Viñales-vallei: Een schilderachtige vallei met magische kalksteenformaties, traditionele tabaksboerderijen en ondergrondse grotten. Ideaal voor wandelen, paardrijden en genieten van de natuur.
  4. Varadero: Een van de grootste resortgebieden van het Caribisch gebied, bekend om zijn uitgestrekte witte zandstranden en kristalheldere wateren.
  5. Cienfuegos: Een elegant havenstadje met een unieke Franse invloed, het staat bekend om zijn prachtige botanische tuinen en Palacio de Valle.

  Interessante Weetjes

  1. Ernest Hemingway: De beroemde Amerikaanse schrijver bracht veel van zijn tijd door in Cuba en schreef hier enkele van zijn meest bekende werken, zoals “The Old Man and the Sea”.
  2. Dubbele Valuta: Cuba heeft twee officiële valuta’s: de Cubaanse peso (CUP) voor de lokale bevolking en de Cubaanse convertibele peso (CUC) voor toeristen.
  3. Guinness World Record: Het grootste sigarenbeeld ter wereld werd gemaakt in Havana in 2011 en was maar liefst 81 meter groot!

  Tips voor toeristen

  1. Neem contant geld mee: Creditcards worden niet algemeen geaccepteerd, vooral buiten de grote steden.
  2. Leer een beetje Spaans: Hoewel sommige Cubanen Engels spreken, vooral in toeristische gebieden, wordt een basiskennis van Spaans op prijs gesteld.
  3. Wees flexibel en begripvol: Cuba heeft te maken gehad met economische uitdagingen, dus verwacht niet dezelfde luxe als in andere vakantieoorden.
  4. Probeer lokaal eten: Paladares, particuliere restaurants, bieden authentieke Cubaanse gerechten en een kans om de lokale cultuur te ervaren.
  5. Blijf verbonden: Internet is niet zo wijdverspreid in Cuba, maar je kunt kaarten kopen voor Wi-Fi-zones.
  6. Respecteer de regels: Als bezoeker is het belangrijk om je aan de lokale wetten en gebruiken te houden.
  7. Geniet van de natuur: Buiten de steden zijn er talloze natuurreservaten en nationale parken die wachten om ontdekt te worden.

  Kortom, Cuba is meer dan alleen strandresorts en sigaren. Het is een land met een rijke geschiedenis, een levendige cultuur en onvergetelijke ervaringen.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen