Meer...
  HomeGriekenlandKretaKreta: heerlijke relaxen in een schiitterende omgeving

  Kreta: heerlijke relaxen in een schiitterende omgeving

  Kreta, het grootste eiland van Griekenland en de vijfde grootste in de Middellandse Zee, is een plek waar mythen en geschiedenis, cultuur en natuur samensmelten tot een betoverende reiservaring. Van oude paleizen en mysterieuze grotten tot prachtige stranden en majestueuze bergen, Kreta heeft voor ieder wat wils. In dit profiel duiken we dieper in wat dit eiland zo speciaal maakt.

  De Rijke Cultuur en Geschiedenis van Kreta

  Kreta heeft een lange en rijke geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat. Het eiland speelde een centrale rol in de Minoïsche beschaving, een van de oudste en meest geavanceerde beschavingen van Europa.

  1. Het Paleis van Knossos Het grootste bronzen-tijdperk archeologische site op Kreta, het Paleis van Knossos, is een must-visit. Men gelooft dat dit het centrum was van de Minoïsche beschaving en de mythologische thuisbasis van Koning Minos en het Labyrint van de Minotaurus.

  2. Heraklion Archeologisch Museum Om je kennis van de Minoïsche cultuur te verdiepen, is er geen betere plek dan dit museum. Het herbergt een schat aan artefacten die op het eiland zijn opgegraven, waaronder beroemde fresco’s en kleitabletten met het oude Minoïsche schrift.

  3. Samariakloof Voor natuurliefhebbers is de Samariakloof een must-see. Deze 16 kilometer lange kloof is de langste in Europa en biedt een adembenemend landschap dat je te voet kunt verkennen.

  4. Chania en Rethymnon Deze oude havensteden barsten van de geschiedenis en charme. Kronkelende straatjes, Venetiaanse forten en levendige markten maken deze steden tot ideale bestemmingen om het traditionele Kreta te ervaren.

  5. De Grot van Zeus Volgens de legende werd de oppergod Zeus in deze grot geboren. Buiten de mythe om is het ook een prachtige locatie om te bezoeken, met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.

  Kreta’s Klimaat: Zonnige Zomers en Milde Winters

  De Middellandse Zee heeft Kreta gezegend met een aangenaam klimaat. Zomers zijn warm en zonnig, met temperaturen die vaak boven de 30°C uitkomen. De zee blijft warm, wat ideaal is voor zwemmen en watersporten. De winters zijn mild, met temperaturen tussen 10°C en 15°C, hoewel sneeuw in de bergen niet ongewoon is.

  Interessante Weetjes over Kreta

  1. Een eiland van muziek en dans: Kreta heeft zijn eigen traditionele muziek en dansstijlen, waarbij de ‘lyra’ en de ‘laouto’ centraal staan in veel traditionele liederen.
  2. Het Dieet van Kreta: Het Kretenzische dieet wordt vaak beschouwd als een van de gezondste ter wereld, rijk aan olijfolie, groenten, en vis.
  3. Het Labyrint van Kreta: Het beroemde labyrint, waar de Minotaurus zou hebben gewoond, is tot op de dag van vandaag niet gevonden, hoewel sommigen geloven dat het Paleis van Knossos zelf het labyrint was.

  7 Tips voor de Kreta-reiziger

  1. Huur een auto: Kreta is groot en de mooiste plekjes zijn vaak buiten de gebaande paden.
  2. Probeer het lokale eten: Moussaka, dakos, en raki zijn slechts een paar lokale lekkernijen die je moet proberen.
  3. Respecteer de siësta: Tussen 14:00 en 17:00 sluiten veel winkels en restaurants voor een middagdutje.
  4. Bezoek in het voor- of naseizoen: Voor minder drukte en aangenamere temperaturen.
  5. Leer een paar woordjes Grieks: Een simpel “kalimera” (goedemorgen) kan een glimlach op de gezichten van de locals toveren.
  6. Draag comfortabele schoenen: Vooral als je van plan bent om de Samariakloof of andere wandelroutes te verkennen.
  7. Wees voorbereid op sterke winden: Vooral in het noorden van het eiland kan het soms behoorlijk waaien.

  Kreta is een eiland van contrasten en rijke ervaringen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of simpelweg ontspanning, Kreta verwelkomt je met open armen en belooft een onvergetelijk avontuur.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen