Meer...
  HomeEuropaGibraltarGibraltar: de poort naar het Middellandse Zeegebied

  Gibraltar: de poort naar het Middellandse Zeegebied

  Gibraltar is een klein schiereiland gelegen aan de zuidkust van Spanje. Het is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk en heeft een oppervlakte van slechts 6,7 km². Ondanks zijn kleine formaat, heeft Gibraltar een rijke geschiedenis en cultuur en trekt jaarlijks vele toeristen uit alle hoeken van de wereld.

  Belangrijkste bezienswaardigheden van Gibraltar

  De Rots van Gibraltar

  De Rots van Gibraltar is het meest iconische kenmerk van het schiereiland. Het is een kalkstenen formatie die 426 meter hoog is en uitkijkt over de Straat van Gibraltar. De rots is de thuisbasis van de Barbary Macaques, de enige wilde apen die in Europa leven. Bezoekers kunnen een tour nemen naar de top van de rots, waar ze een spectaculair uitzicht hebben over de zee en de omliggende gebieden.

  De Grotten van Gibraltar

  De Grotten van Gibraltar zijn een andere populaire toeristische attractie op het schiereiland. De grotten zijn gevormd door de erosie van de kalksteen door water en bevatten een reeks indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Er zijn verschillende kamers die open zijn voor bezoekers, waaronder de St. Michael’s Cave, die vaak wordt gebruikt als locatie voor concerten en evenementen.

  Europa Point

  Europa Point is het zuidelijkste punt van Gibraltar en biedt een prachtig uitzicht op de kust van Afrika. Hier staat ook de Ibrahim-al-Ibrahim-moskee, die werd gebouwd als geschenk van Saoedi-Arabië aan Gibraltar. Naast de moskee staat de vuurtoren van Europa Point, die dateert uit 1841 en nog steeds actief is.

  Cultuur van het land

  De cultuur van Gibraltar is een mix van Britse, Spaanse en Moorse invloeden, wat te zien is in de architectuur, keuken en feestdagen van het land. Het Gibraltarese dialect bevat elementen van het Andalusisch Spaans, het Engels en het Joodse Ladino.

  Een van de belangrijkste feestdagen van Gibraltar is de Nationale Dag, die wordt gevierd op 10 september en herinnert aan het referendum van 1967 waarin de Gibraltarezen ervoor kozen om onder Britse soevereiniteit te blijven. Andere populaire feestdagen zijn de viering van de Koningsdag, de Dag van de Arbeid en Kerstmis.

  Gibraltar heeft ook een bloeiende muziekcultuur en er zijn verschillende muziekfestivals en concerten gedurende het hele jaar. Het Gibraltar International Jazz Festival is bijvoorbeeld een van de grootste muziekevenementen van het land en trekt internationale artiesten en publiek aan.

  Overige interessante wetenswaardigheden

  • Gibraltar heeft een van de drukste waterwegen ter wereld, de Straat van Gibraltar, die het Middellandse Zeegebied en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt.
  • Het is mogelijk om vanuit Gibraltar een dagtrip te maken naar Marokko. Er zijn veerdiensten die de oversteek maken naar de nabijgelegen stad Tanger, waardoor bezoekers de kans hebben om een stukje van de Afrikaanse cultuur te ervaren.
  • Gibraltar is een paradijs voor belastingvrije winkels en trekt daarom veel shoppers aan. Bezoekers kunnen hier goedkoop parfum, sieraden, alcohol en tabak kopen.
  • Het zonnige mediterrane klimaat van Gibraltar zorgt ervoor dat het een populaire bestemming is voor strandliefhebbers. Er zijn verschillende stranden in de buurt, waaronder Eastern Beach en Sandy Bay, die ideaal zijn om te zwemmen en te zonnebaden.
  • Gibraltar heeft een lange en gevarieerde geschiedenis. Het was ooit een Moorse nederzetting, later een Spaanse kolonie en uiteindelijk een Brits overzees gebiedsdeel. Deze rijke geschiedenis is terug te vinden in de vele historische bezienswaardigheden, waaronder de vestingwerken, het Trafalgar Cemetery en het Gibraltar Museum.

  Gibraltar is een unieke bestemming die zowel natuurliefhebbers, cultuurfanaten als shoppers zal bekoren. Met zijn iconische rotsformatie, prachtige grotten, rijke geschiedenis en mix van culturele invloeden, biedt Gibraltar voor elk wat wils. En met zijn gunstige ligging aan de zuidkust van Spanje en in de buurt van Marokko, is het gemakkelijk bereikbaar en een perfecte locatie voor een dagtrip of een langer verblijf.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen