Meer...
  HomeAlbaniëBeratBerat: Met recht een historisch juweeltje in Albanië

  Berat: Met recht een historisch juweeltje in Albanië

  Berat, een prachtige stad gelegen in het hart van Albanië, wordt vaak liefkozend ” Stad van Duizend Vensters” genoemd vanwege de talloze ramen die oprijzen in de karakteristieke witte huizen die zich vastklampen aan de hellingen van de omliggende bergen. Deze fascinerende stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, biedt een onvergetelijke mix van rijke geschiedenis, adembenemende natuurlijke schoonheid en een bruisende cultuur die toeristen uit alle hoeken van de wereld aantrekt. In dit toeristische profiel nemen we je mee op een reis door de belangrijkste bezienswaardigheden, de unieke cultuur van de stad en enkele andere interessante wetenswaardigheden die Berat tot een absolute must-visit bestemming maken.

  Bezienswaardigheden

  1. Het Kasteel van Berat

  Het Kasteel van Berat, ook bekend als de “Kalaja,” domineert trots de skyline van de stad. Het is een van de oudste en grootste kastelen in Albanië en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 4e eeuw voor Christus. Binnen de vestingmuren vind je een doolhof van geplaveide straatjes, middeleeuwse kerken, moskeeën en oude huizen die nog steeds bewoond worden. Vanaf de top van het kasteel kun je genieten van adembenemende panoramische uitzichten over de stad en de omliggende valleien.

  2. Mangalem en Gorica

  Berat bestaat uit twee belangrijke districten: Mangalem en Gorica. Mangalem, aan de zuidelijke oever van de rivier de Osum, is beroemd om zijn smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en oude Ottomaanse architectuur. Gorica, aan de noordelijke oever, biedt een perfect bewaard gebleven wijk met karakteristieke stenen huizen en historische kerken. Samen vormen deze wijken een indrukwekkend en harmonieus stadsbeeld.

  3. Onufri Museum

  Voor kunstliefhebbers is het Onufri Museum een must-see attractie. Het museum is vernoemd naar de beroemde Albanese schilder van iconen, Onufri, die in de 16e eeuw leefde. Het herbergt een schat aan religieuze kunst, waaronder iconen en religieuze voorwerpen die de artistieke evolutie van de regio in de loop der eeuwen laten zien.

  4. Halveti Tekke

  Berat heeft een diepe spirituele en religieuze geschiedenis. Een bezoek aan de Halveti Tekke, een oude soefi-lodge, is een fascinerende ervaring. De rustige omgeving, samen met het uitzicht op de stad vanaf dit heilige toevluchtsoord, biedt een gevoel van sereniteit en rust.

  Cultuur van de stad

  Berat heeft een unieke en diverse culturele identiteit die zijn wortels heeft in de lange en complexe geschiedenis. Het is een stad waar christenen en moslims vreedzaam naast elkaar leven, en de invloeden van verschillende beschavingen en geloofssystemen zijn verweven in het dagelijks leven van de inwoners.

  De stad heeft door de eeuwen heen een levendige kunst- en ambachtsscène gekend. Lokale ambachtslieden staan bekend om hun vaardigheid in houtbewerking, zilverwerk en borduurwerk. Een wandeling door de smalle straatjes van Berat biedt talloze mogelijkheden om traditionele ambachten en souvenirs te ontdekken.

  De culinaire tradities van Berat zijn ook een hoogtepunt van de lokale cultuur. Probeer zeker de ‘Pilaf me Tavë kosi,’ een smakelijk gerecht dat bestaat uit rijst en lamsvlees geserveerd met een heerlijke yoghurtsaus.

  Overige interessante wetenswaardigheden

  1. Berat’s Wijntraditie

  Berat is een regio die bekend staat om zijn wijnbouwtraditie. De omringende valleien zijn bezaaid met wijngaarden, en lokale wijnhuizen bieden proeverijen van enkele van de beste wijnen van Albanië. Een bezoek aan een van deze wijnmakerijen biedt niet alleen de kans om te genieten van heerlijke wijn, maar ook om meer te leren over de eeuwenoude wijnbereidingstechnieken.

  2. Osum Canyon

  Voor natuurliefhebbers is een excursie naar de indrukwekkende Osum Canyon een absolute aanrader. Deze diepe kloof wordt doorkruist door de rivier de Osum en biedt adembenemende uitzichten, kristalhelder water en prachtige watervallen. Wandelen en raften zijn populaire activiteiten om van deze natuurlijke schoonheid te genieten.

  3. Rozafa Kasteel in Shkodër

  Als je de kans hebt om je reis uit te breiden, bezoek dan ook het Rozafa Kasteel in Shkodër, een andere prachtige stad in Albanië. Dit kasteel biedt een rijke geschiedenis en biedt opnieuw spectaculaire uitzichten over het meer van Shkodër en de omliggende bergen.

  Berat is een stad die doordrenkt is van geschiedenis, doordrenkt met cultuur en omgeven door ongerepte natuur. Het is een plek die elke reiziger zal betoveren en een blijvende indruk zal achterlaten. Dus, als je op zoek bent naar een unieke bestemming die nog niet is overspoeld door toeristen, zet Berat dan bovenaan je reislijst!

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen