Meer...
  HomeMaltaGozoGozo: het onbekende zusje van Malta vol charme en met authentieke sfeer

  Gozo: het onbekende zusje van Malta vol charme en met authentieke sfeer

  Wanneer je denkt aan een vakantie naar Malta, schiet meestal het beeld van zonnige stranden, historische steden en levendige straatfeesten in gedachten. Maar slechts een korte boottocht verwijderd ligt Gozo, Malta’s kleinere zustereiland, dat vaak in de schaduw van het hoofdeiland staat. Toch verdient Gozo een eigen plek in de schijnwerpers. Het eiland heeft een unieke charme, een rijke geschiedenis en een serene sfeer die je nergens anders vindt.

  Historie en cultuur

  Gozo heeft door de eeuwen heen vele volkeren en culturen zien komen en gaan. Dit heeft het eiland voorzien van een rijke tapestry van historische plekken, variërend van prehistorische tempels tot middeleeuwse forten.

  • Ggantija Tempels: Ouder dan zowel de piramiden van Egypte als Stonehenge, zijn de Ggantija Tempels een stille getuige van Gozo’s verre verleden. Ze dateren van rond 3600 v.Chr. en zijn daarmee enkele van de oudste religieuze structuren ter wereld.
  • Victoria en de Cittadella: Het hart van Gozo is de stad Victoria, vernoemd naar koningin Victoria. De stad wordt gedomineerd door de Cittadella, een oud fort dat een panoramisch uitzicht biedt over het hele eiland. Binnenin vind je kronkelige straatjes en oude huizen die je terugvoeren naar een tijdperk lang vervlogen.

  Natuur

  Hoewel Gozo kleiner is dan Malta, heeft het een overvloed aan natuurlijke schoonheid. De kliffen, valleien en inhammen zijn stille getuigen van Moeder Natuur’s meesterwerk op dit eiland.

  • Azure Window: Ondanks dat dit natuurlijke kalkstenen boogvenster een paar jaar geleden is ingestort, blijft de locatie een favoriete spot voor bezoekers. De zee eromheen is kristalhelder en de rotsformaties in de omgeving zijn net zo indrukwekkend.
  • Ramla Bay: Een van Gozo’s mooiste stranden, Ramla Bay is beroemd om zijn unieke rode zand en de omliggende groene heuvels. Een ideale plek voor een ontspannende middag.
  • Wied il-Mielaħ Window: Een minder bekend, maar even fascinerend natuurlijk venster als de Azure Window. Deze boog is vooral indrukwekkend tijdens de zonsondergang.

  Gastronomie

  Gozo heeft zijn eigen culinaire identiteit ontwikkeld, onderscheiden van het vasteland van Malta. De Gozitaanse keuken legt de nadruk op verse, lokale ingrediënten.

  • Gbejniet: Dit zijn kleine, peperige kaasjes gemaakt van schapen- of geitenmelk. Ze kunnen vers of gedroogd worden gegeten en zijn vaak te vinden in Gozitaanse salades of pasta’s.
  • Ftira: Een soort plat brood, meestal gegarneerd met tomaten, olijven, kappertjes en tonijn. Het is een hartige traktatie die vaak als snack of lichte maaltijd wordt gegeten.

  Kunst en ambachten

  Gozo is ook de thuisbasis van een aantal traditionele ambachten, waarvan sommige bijna uitgestorven zijn op het vasteland van Malta.

  • Kantwerk: De vrouwen van Gozo zijn al eeuwenlang bekend om hun vaardigheden in het maken van delicaat kantwerk. Deze traditie blijft leven in de vele winkeltjes en markten over het hele eiland.
  • Aardewerk en keramiek: In Gozo vind je verschillende ambachtelijke werkplaatsen waar lokale ambachtslieden prachtige handgemaakte stukken creëren.

  Gozo, hoewel kleiner en minder druk dan Malta, is een plek vol verrassingen en onontdekte schatten. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, natuur, gastronomie of kunst, Gozo heeft voor elk wat wils.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen