Meer...
  HomeDalmatiëSplitSplit - Een klein paradijs aan de rand van de Adriatische zee

  Split – Een klein paradijs aan de rand van de Adriatische zee

  Split is niet alleen de grootste stad van de Dalmatische kust maar ook een plek waar geschiedenis, cultuur en moderne invloeden samensmelten tot een boeiend geheel. De oude stadskern wordt gekenmerkt door eeuwenoude architectuur terwijl de buitenwijken moderne en eigentijdse invloeden herbergen.

  Deze stad biedt een rijke geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd en heeft een warme Mediterrane cultuur die je met open armen ontvangt. Laten we een diepere duik nemen in wat Split zo’n fascinerende plek maakt.

  Bezienswaardigheden

  Diocletianus’ Paleis

  Dit is een van de meest indrukwekkende Romeinse ruïnes in de wereld. Het paleis werd gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus aan het einde van de vierde eeuw. Vandaag de dag vormt het paleis het hart van de oude stad en is het een levendig doolhof van smalle straatjes, pleinen en historische gebouwen.

  De Sint-Domnius Kathedraal

  De kathedraal, oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor keizer Diocletianus, is een prachtig voorbeeld van Romeinse en middeleeuwse architectuur. Mis de kans niet om de klokkentoren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad en de zee.

  Marjan Heuvel

  Marjan is een heuvel die uitkijkt over Split. Een wandeling hier biedt niet alleen een uitdaging maar ook prachtige uitzichten over de stad en de omliggende eilanden. Het is een plek van rust met zijn dichte dennenbossen en oude kerkjes.

  De Riva

  De Riva is Split’s beroemde promenade aan de waterkant, een plek waar locals en toeristen samenkomen om te genieten van het mooie weer, de zeebries en een keur aan cafés en restaurants.

  Mestrovic Galerie

  Deze galerie is gewijd aan het werk van de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrović. Het toont een uitgebreide collectie van zijn werken in een prachtige villa omgeven door tuinen.

  Cultuur en Mensen

  De inwoners van Split zijn trotse mensen die sterk verbonden zijn met hun historische en culturele erfgoed. Ze zijn bekend om hun gastvrijheid en de warme, open manier waarop ze bezoekers verwelkomen. Traditionele muziek, dans en festivals spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven, en er is een diepe waardering voor de goede dingen in het leven, zoals eten, wijn en gezelschap.

  Klimaat

  Zomer
  Split geniet van lange, warme zomers met temperaturen die vaak boven de 30 graden Celsius stijgen. Dit is de beste tijd om te genieten van de prachtige stranden en het heldere, blauwe water van de Adriatische Zee.

  Winter
  De winters zijn mild, met temperaturen die zelden onder de 10 graden Celsius dalen. Hoewel het regenachtiger kan zijn, is dit een geweldige tijd om Split te bezoeken als je de menigte wilt vermijden en de stad in een rustiger tempo wilt verkennen.

  Interessante Weetjes

  1. Diocletianus’ Paleis is een UNESCO Werelderfgoed site en een van de best bewaarde Romeinse monumenten in de wereld.
  2. Split heeft een rijke maritieme geschiedenis en is een belangrijk centrum voor maritieme handel en scheepsbouw geweest.
  3. De traditionele dans van de regio is de “Klappa” muziek, een a capella stijl die ook erkend is door UNESCO.

  Tips voor Toeristen

  1. Proef de lokale keuken: Split biedt een schat aan verse zeevruchten, heerlijke wijnen en lokale gerechten zoals “Peka”.
  2. Vermijd het hoogseizoen: Als je de drukte wilt vermijden, plan je reis dan in het voor- of najaar.
  3. Gebruik lokale gidsen: Voor een authentieke ervaring, maak gebruik van de diensten van lokale gidsen om de verborgen schatten van de stad te ontdekken.
  4. Bezoek de markten: De markten van Split zijn een geweldige plek om lokale producten en handgemaakte souvenirs te kopen.
  5. Huur een fiets: Een van de beste manieren om Split te verkennen is per fiets, er zijn tal van fietsroutes en fietsverhuur beschikbaar.
  6. Geniet van de natuur: Vergeet niet de nabijgelegen natuurparken en de prachtige eilanden te bezoeken die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Split.
  7. Veiligheid: Split is over het algemeen een veilige stad, maar zoals op elke toeristische plek, blijf alert op zakkenrollers.

  Conclusie

  Split is een stad die de perfecte harmonie van oud en nieuw belichaamt. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of een natuurgenieter, Split heeft voor ieder wat wils. Bereid je voor op een reis van ontdekking en verkenning in deze prachtige Kroatische parel aan de Adriatische zee.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen