Meer...
  HomeEuropaEstlandEstland: schatkamer van de Baltische staten

  Estland: schatkamer van de Baltische staten

  Estland is een klein land in Noordoost-Europa, gelegen aan de oevers van de Oostzee en de Finse Golf. Het is het meest noordelijke land van de drie Baltische staten, omringd door Rusland in het oosten en Letland in het zuiden. Estland heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt, van een Sovjet-republiek tot een moderne, digitale en kosmopolitische samenleving. Het land biedt een rijke culturele geschiedenis, adembenemende landschappen, indrukwekkende architectuur en fascinerende steden. In dit toeristische profiel ontdekken we de belangrijkste bezienswaardigheden, de cultuur van het land en enkele andere interessante wetenswaardigheden.

  Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Estland

  De hoofdstad Tallinn: Een middeleeuwse parel

  Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude binnenstad van Tallinn is een doolhof van kronkelende straatjes, versterkte stadsmuren, middeleeuwse kerken en oude gebouwen. Het Raadhuisplein is het hart van de oude binnenstad en biedt een prachtig uitzicht op het middeleeuwse stadhuis en de omliggende gebouwen. Andere hoogtepunten zijn de Alexander Nevsky-kathedraal, de Sint-Olavskerk en de Domberg, een heuvelachtig gebied met het parlementsgebouw, de kathedraal van Toompea en het kasteel van Toompea. In Tallinn vind je ook vele gezellige restaurants, cafés en winkels.

  Pärnu: De zomerhoofdstad van Estland

  Pärnu, een stad aan de kust van Estland, is vooral bekend als de zomerhoofdstad van het land. Het is een populaire vakantiebestemming vanwege de lange zandstranden, de promenade langs de zee en de vele spa’s en wellness-centra. De oude binnenstad van Pärnu is ook de moeite waard om te bezoeken, met zijn kleurrijke houten huizen en het Elisabethkerkje. Daarnaast is er het Pärnu Museum, dat een inzicht geeft in de geschiedenis van de stad en de regio.

  Narva: De grensstad met Rusland

  Narva is de meest oostelijke stad van Estland en ligt aan de grens met Rusland. Het is een belangrijke handelsstad en heeft een rijke geschiedenis. De stad heeft een prachtig middeleeuws kasteel, dat uitkijkt op de rivier de Narva en de Russische stad Ivangorod aan de overkant. Het kasteel is nu een museum en biedt een inzicht in de geschiedenis van de stad en de regio. Andere bezienswaardigheden in Narva zijn de Hermann-toren, de barokke Sint-Joriskerk en de houten huizen in de oude stad.

  Saaremaa: Het grootste eiland van Estland

  Saaremaa is het grootste eiland van Estland en ligt in de Oostzee. Het eiland heeft een prachtige natuur met bossen, meren, kliffen en stranden. De belangrijkste stad van het eiland is Kuressaare, een charmant stadje met een middeleeuws kasteel en vele cafés en restaurants. Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn de Kaali-meteorietkraters, de Panga-kliffen en de Karujärv-meren.

  De cultuur van Estland: Een mix van traditie en moderniteit

  Estland heeft een rijke culturele geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. De Estse taal is de meest noordelijke Baltische taal en heeft veel gemeen met het Fins. Estland heeft ook een levendige folkloristische cultuur, met traditionele zang- en dansfestivals die om de vijf jaar plaatsvinden. In de afgelopen jaren heeft Estland echter ook een reputatie opgebouwd als een van de meest innovatieve en digitale landen ter wereld, met een bloeiende startup-scene en een sterke focus op technologie. Deze mix van traditie en moderniteit maakt Estland een fascinerende bestemming.

  Andere interessante wetenswaardigheden over Estland

  • Estland heeft een zeer gevarieerde keuken, met invloeden uit Scandinavië, Rusland en Duitsland. Enkele gerechten die je moet proberen zijn de zwarte broodjes (põhjala saiad), de gerookte paling ( suitsukala) en de sprats ( kilu).
  • Estland heeft veel natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder de Lahemaa Nationaalpark, de Soomaa Nationaalpark en de Keri-eiland.
  • Estland heeft een van de laagste bevolkingsdichtheden van Europa, waardoor het een geweldige bestemming is voor natuurliefhebbers en mensen die op zoek zijn naar rust en stilte.
  • De midzomeravond (Jaanipäev) is een van de belangrijkste feestdagen in Estland en wordt gevierd met grote vreugdevuren, traditionele dansen en zang.
  • Estland heeft een bloeiende kunstscène, met veel musea en galerieën die moderne en hedendaagse kunst tentoonstellen.

  Estland is een fascinerende bestemming met een rijke culturele geschiedenis, adembenemende landschappen en een sterke focus op technologie en innovatie. De middeleeuwse stad Tallinn, de zomerhoofdstad Pärnu, de grensstad Narva en het grootste eiland Saaremaa zijn slechts enkele van de vele hoogtepunten die het land te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar cultuur, natuur of gewoon een ontspannen vakantie, Estland heeft voor ieder wat wils.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen