Meer...
  HomeEuropaDenemarkenDenemarken: ontdek het land van de Vikingen, hygge en de kleurrijke huizen

  Denemarken: ontdek het land van de Vikingen, hygge en de kleurrijke huizen

  Denemarken is een land dat gelegen is in het noorden van Europa en wordt omringd door de Noordzee, de Oostzee en de Kattegat. Het is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, fietsvriendelijke steden en vriendelijke bevolking. In dit toeristisch profiel zullen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Denemarken, de cultuur van het land en andere interessante wetenswaardigheden bespreken.

  Belangrijkste bezienswaardigheden in Denemarken

  Kopenhagen

  Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en is een stad die bekend staat om zijn prachtige architectuur, fietsvriendelijke straten en unieke sfeer. De stad heeft vele bezienswaardigheden zoals het beroemde standbeeld van de Kleine Zeemeermin, het pretpark Tivoli, het paleis Amalienborg en de kleurrijke huizen van de wijk Nyhavn. Daarnaast heeft Kopenhagen ook veel musea zoals het Nationaal Museum van Denemarken, het Design Museum en het Louisiana Museum voor Moderne Kunst.

  Aarhus

  Aarhus is de op één na grootste stad van Denemarken en is een stad die bekend staat om zijn mix van oud en nieuw. De stad heeft een rijke geschiedenis en heeft veel bezienswaardigheden zoals de oude stad van Aarhus, het openluchtmuseum Den Gamle By en het ARoS Kunstmuseum. Daarnaast heeft Aarhus ook een bruisend nachtleven met veel restaurants en bars.

  Legoland Billund

  Legoland Billund is een pretpark dat gelegen is in de stad Billund en is een van de grootste toeristische attracties van Denemarken. Het park heeft vele attracties, shows en tentoonstellingen en is vooral populair bij gezinnen met kinderen.

  Roskilde

  Roskilde is een stad die gelegen is op het eiland Seeland en staat bekend om zijn Vikinggeschiedenis. De stad heeft een Vikingmuseum en een kathedraal die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Daarnaast heeft Roskilde ook een jaarlijks muziekfestival genaamd Roskilde Festival, dat een van de grootste muziekfestivals van Europa is.

  De cultuur van Denemarken

  Hygge

  Een van de belangrijkste aspecten van de Deense cultuur is hygge. Hygge is een woord dat gebruikt wordt om een gevoel van gezelligheid en comfort te beschrijven. Het is een manier van leven die draait om het creëren van een warme en uitnodigende sfeer, en om te genieten van de kleine dingen in het leven. Denen brengen vaak tijd door met vrienden en familie, drinken warme dranken en genieten van kaarslicht om een gezellige sfeer te creëren.

  Fietsen

  Denemarken is een land dat bekend staat om zijn fietsvriendelijke steden. Fietsen is een populaire vorm van transport in het land en veel steden hebben fietspaden die apart zijn van de wegen voor auto’s. Fietsen is ook een geweldige manier om de stad en het platteland te verkennen, en veel toeristen huren fietsen om op deze manier het land te ontdekken.

  Design

  Denemarken staat bekend om zijn innovatieve en minimalistische design. Het land heeft veel bekende designers voortgebracht, zoals Arne Jacobsen, Hans Wegner en Poul Henningsen. Veel van hun ontwerpen zijn nog steeds populair en worden wereldwijd verkocht. In Denemarken zijn er ook veel designmusea te vinden, zoals het Design Museum in Kopenhagen en het Trapholt Museum in Kolding.

  Eten

  Het Deense voedsel staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Een van de bekendste gerechten is smørrebrød, een open belegd broodje met verschillende soorten beleg, zoals vis, vlees en kaas. Daarnaast staat Denemarken ook bekend om zijn heerlijke gebakjes en desserts, zoals de bekende Deense kaneelbroodjes genaamd kanelbullar.

  Andere interessante wetenswaardigheden

  De Vikinggeschiedenis

  Denemarken heeft een rijke Vikinggeschiedenis en was een van de belangrijkste centra van de Vikingcultuur. Veel bezienswaardigheden in het land zijn gerelateerd aan deze geschiedenis, zoals de Vikingnederzetting in Ribe en de Vikingringburcht van Aggersborg.

  De Deense koninklijke familie

  Denemarken heeft een koninklijke familie die geliefd is bij de bevolking. De koningin van Denemarken, Margrethe II, is de langstzittende monarch in Europa en is geliefd om haar kunstzinnige talenten en haar betrokkenheid bij de samenleving. De koninklijke familie heeft ook een aantal prachtige paleizen en kastelen, zoals het paleis Amalienborg in Kopenhagen en het kasteel Frederiksborg in Hillerød.

  De Deense taal

  De Deense taal is een van de oudste Germaanse talen en is nog steeds erg belangrijk in Denemarken. Hoewel veel Denen ook Engels spreken, kan het handig zijn om wat Deense woorden te leren voordat je naar het land gaat. Enkele veelvoorkomende woorden zijn tak (dank je wel), hej (hallo) en farvel (tot ziens).

  Denemarken is een land dat veel te bieden heeft aan toeristen. Van de prachtige architectuur en fietsvriendelijke steden tot de rijke geschiedenis en cultuur, er is voor iedereen iets te beleven. Of je nu de hoofdstad Kopenhagen wilt verkennen, het Legoland-pretpark wilt bezoeken of wilt genieten van de Deense hygge, Denemarken is zeker een bezoek waard.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen