Meer...
  HomeEuropaCyprusCyprus: zonbestemming die ook op cultureel en historisch gebied veel te bieden...

  Cyprus: zonbestemming die ook op cultureel en historisch gebied veel te bieden heeft

  Cyprus, een veelzijdig eiland in de oostelijke Middellandse Zee, verwelkomt reizigers met een mix van oude geschiedenis, afwisselende landschappen en een rijke cultuur. Het eiland staat bekend om zijn zonnige klimaat, prachtige stranden en historische schatten, waaronder natuurlijk de tweedeling met Grieks en Turks deel. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende vakantie aan zee, een duik in de antieke geschiedenis of een kennismaking met lokale gebruiken: Cyprus heeft voor elk wat wils.

  TUI59 accommodaties
  Eliza was here20 accommodaties

  Belangrijkste bezienswaardigheden

  Oude Stad van Paphos

  De oude stad van Paphos, opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, is doordrenkt van mythologie en geschiedenis. Hier ontdek je de overblijfselen van oude villa’s, forten en indrukwekkende mozaïeken die teruggaan tot de Romeinse tijd. Het Huis van Dionysus, versierd met kleurrijke mozaïeken die scènes uit de Griekse mythologie uitbeelden, is een hoogtepunt voor geschiedenisliefhebbers.

  Troödosgebergte

  Voor liefhebbers van natuur en avontuur is het Troödosgebergte een ware traktatie. Met zijn weelderige bossen, kabbelende beekjes en schilderachtige dorpjes biedt dit gebergte een ontsnapping aan de hitte van de kust. Bezoekers kunnen genieten van wandeltochten door adembenemende paden, en in de winter zelfs skiën op de hellingen van de Olympusberg.

  Kykkosklooster

  Het Kykkosklooster, hooggelegen in het Troödosgebergte, is een belangrijk religieus en cultureel symbool van Cyprus. Binnen de muren van dit klooster bewonder je prachtige fresco’s, iconen en religieuze artefacten. Het klooster herbergt ook het iconische icoon van de Maagd Maria, dat wordt vereerd door zowel locals als pelgrims.

  Rijke culturele schatten

  Mezze-cultuur

  De Cypriotische keuken weerspiegelt de geschiedenis en geografie van het eiland. Een niet te missen culinaire ervaring is het proeven van de lokale mezzes, een scala aan kleine gerechten die gezamenlijk worden gedeeld. Van gegrild vlees en verse vis tot lokaal geteelde groenten, het is een ware smaakexplosie die de rijke smaken van Cyprus tot leven brengt.

  Talen en tradities

  Cyprus heeft een unieke taalkundige en culturele achtergrond, waarbij zowel Grieks als Turks officiële talen zijn. De traditionele muziek en dans, zoals de sirtaki, zijn een uitdrukking van de levendige Cypriotische identiteit. Vergeet niet de jaarlijkse wijnfestivals bij te wonen, waar je de kans krijgt om lokale wijnen te proeven en te genieten van folkloristische optredens.

  Boeiende wetenswaardigheden

  Tweedeling van het eiland

  Cyprus is een eiland dat nog steeds wordt beïnvloed door een complex geopolitiek vraagstuk. Het noordelijke deel van het eiland wordt bewoond door Turks-Cyprioten en wordt erkend als de Turkse Republiek Noord-Cyprus, terwijl het zuidelijke deel wordt bewoond door Grieks-Cyprioten en wordt bestuurd door de Republiek Cyprus. Dit heeft geleid tot een unieke situatie waarin je twee verschillende culturen en invloeden kunt ervaren.

  Heilige plaatsen

  Naast zijn historische en natuurlijke schatten herbergt Cyprus ook een aantal heilige plaatsen. De Rots van Aphrodite, een legendarische geboorteplaats van de godin van de liefde, trekt bezoekers aan die geloven in haar mythologische krachten. Ook de St. Lazaruskerk in Larnaca is een opmerkelijke plek, met een graf dat naar verluidt het lichaam van de opgewekte Lazarus herbergt.

  Resumerend..

  Cyprus, met zijn rijke geschiedenis, diverse cultuur en betoverende landschappen, is een bestemming die reizigers blijft fascineren. Van de archeologische wonderen van Paphos tot de majestueuze Troödosgebergte en de heerlijke mezzes, dit eiland biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die op zoek is naar een mix van ontspanning, avontuur en culturele ontdekking. Verlies jezelf in de mythen en verhalen terwijl je Cyprus verkent en ontdek waarom dit eiland al eeuwenlang reizigers betovert.

  Eerdere berichten

  Zomervakantie in de bergen